Prva stran 
Nazaj 
Naprej 
Novosti 
 Kopiraj povezavo na to stran 
 
Natisni stranNatisni stran / poglavje  
e-računi navodila za up...  >  Obračun plač in drugih ...  >  Obračun plač

Obračun plač

Modul za obračun plač omogoča popolnoma avtomatsko izdelavo obračuna plač za poljubno število zaposlenih v podjetju. Uporaba programa je zelo preprosta saj so v programu e-računi že vnaprej vnešeni vsi potrebni mesečni in letni tekoči podatki (povprečne plače, prazniki, nadomestila, ...), ki so potrebni za pravilno izdelavo obračuna.

Obračunavamo lahko plače za zaposlene pri zasebnikih in pravnih osebah, hkrati pa lahko naredimo tudi obračun prispevkov za zasebnika.

Osnovne nastavitve za pravilen obračun plače je evidenca zaposlenih, ki jo vnesemo v kadrovsko evidenco.

Pred izdelavo prvega obračuna plače v meniju |Plače |Obračun plač nam program ponudi možnost avtomatske inicializacije nastavitev postavk za plačilno listo:

  
Potrdimo nastavitve za obračun plače
  
  Slika 1: Potrdimo nastavitve za obračun plače

1. V kolikor izberemo eno izmed naslednjih točk:

Se odločimo za obračun plače, kateri bo v ozadju temeljil na formulah, saj imamo obračun plače, kjer pride do primera bodisi obračuna raznih dodatkov, obračuna bolniške, ki je refundirana itd.. Formule oz. postavke za izračun lahko kasneje po meri dopolnimo, uredimo in prilagodimo našim potrebam izračunavanja plače.

2. V kolikor izberemo naslednjo točko:

Se odločimo za izdelavo obračunov plač, ki bodo zelo preprosti in bomo imeli bodisi fiksno urno postavko za izračun nadomestila ali fiksno bruto plačo. Kasneje se lahko še vseeno izkaže, da imamo bolj kompleksen obračun plače in lahko še vedno formule, po kateri bi se izračunavala naša plača iz točke 1. uvozimo iz naslednje povezave.

3. V kolikor izberemo naslednjo točko:

Se odločimo, kadar delamo obračun plače za proračunskega uporabnika, kjer v ozadju obstajajo predpisi kako more plačilna lista izgledati. Podobno kot pri 1. lahko takšno plačilno listo oz. formule v ozdaju posljubno, spremenimo, prilagodimo in dopolnimo, le da smo v temu primeru vezani na predpis v ozadju.

Poglavje "Kako naredimo obračun plač?" opisuje korake za izdelavo obračuna plač.

Če v vašem podjetju obračunavate plače v skladu s kolektivnimi pogodbami, ki zahtevajo podrobno razčlenjene plačilne liste s specifičnimi dodatki vam priporočamo, da si preberete tudi navodila za določitev lastnega plačnega sistema, kjer z uporabo formul podobno, kot v Excel-u določite kako naj program izračunava različne osnove in dodatke na plačilni listi.


Reference na stran

---
Zadnja sprememba 05.04.2021 19:48:38
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024