Prva stran 
Nazaj 
Naprej 
Novosti 
 Kopiraj povezavo na to stran 
 
Natisni stranNatisni stran  
e-računi navodila za up...  >  Prodaja  >  Sprememba iz nezavezanc...

Sprememba iz nezavezanca za DDV v zavezanca ali nazaj

Preden izstavimo prvi izdani dokument v programu je treba v podatkih o podjetju v meniju |Nastavitve |Nastavitve podjetja |Osnovni podatki podjetja nastaviti ali smo davčni zavezanec za DDV ali ne oz. smo morebiti le ddv zavezanec v EU. Na podlagi te nastavitve se bodo v programu ustrezno izstavljali računi, ki se bodo ali pa ne bodo obračunavali za namene DDV-ja.

  
Zavezanec za ddv ali ne
  
  Slika 1: Zavezanec za ddv ali ne

Kadar sredi tekočega poslovanja preidemo iz davčnega nezavezanca v zavezanca za DDV moramo biti pozorni na to, da na ustrezni datum prehoda spremenimo zgoraj omenjeno nastavitev, da smo davčni zavezanec za DDV.

Do datuma prehoda tako izstavljamo račune, ki se ne bodo obračunavali za namene DDV, po tej spremembi pa bomo izstavljali račune, ki se bodo obračunavali za namene DDV.

Pogosto se zgodi, da uporabnik prepozno ugotovi ali celo pozabi pravočasno spremeniti to nastavitev in posledično še naprej izstavlja račune, ki ne bodo obračunani za namene DDV.

Recimo, da smo z dnem 15.10.2019 prešli iz davčnega nezavezanca za DDV v zavezanca za DDV in smo pozabili na dan 15.10.2019 spremeniti nastavitev v podatkih o podjetju, da smo zavezanec za DDV. Vsi izdani računi po 15.10.2019 posledično ne bodo obračunani za namene DDV, kar pa seveda ni prav in bomo v prekršku!

V takšnem primeru ne smemo kar spremeniti zgoraj omenjeno nastavitev, da smo davčni zavezanec za DDV ampak je potrebno v podatkih o podjetju nastaviti oz. pustiti status, da nismo davčni zavezanec za DDV in za vse izstavljene račune po 15.10.2019 izstaviti dobropis. Šele nato spremenimo status iz davčnega nezavezanca v zavezanca za DDV ter ponovno izstavimo te račune tako, da bodo obračunani za namene DDV-ja.


Ko smo spremenili nastavitev iz nezavezanca v zavezanca za ddv ali obratno je treba torej dodatno preveriti še naslednje:

  • ali imamo nastavljene pravilne stopnje ddv in vrsto prodaje na artiklih v šifrantu artiklov. Stopnje ddv lahko za izbrane artikle v šifrantu uredimo enostavno v programu preko opcije, kot kaže slika:

  
Sprememba stopnje DDV za izbrane artikle
  
  Slika 2: Sprememba stopnje DDV za izbrane artikle

  • ali so maloprodajne cene z vključenim ddv pravilno nastavljene ali jih je treba prilagoditi glede na stopnjo ddv-ja
  • ali smo v nastavitvah videza dokumentov popravili podatke v skladu s to nastavitvijo (npr. zamenjali našo davčno številko z ID za DDV, v kolikor za izpis uporabljamo predloge je potrebno urediti predloge tako, da bodo na dokumentu izpisani vsi podatki v skladu z zahtevami FURS, odstranili klavzulo da nismo DDV zavezanec oz. jo dodali, če podjetje ni več zavezanec za ddv, itd.)


Reference na stran

---
Zadnja sprememba 17.11.2022 10:48:53
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024